For HUNGARIAN speakers only!

Hosszútávú ESC önkéntesség a Nemzeti Portrétárnál Budapesten

Erős történelmi érdeklődésed van? Kifejezetten kutató alkat vagy? Érdekel a családkutatás és a régi festmények? Jó tollad van, bölcsész vagy, szeretsz és jól írsz? Esetleg frissen végzett vagy még tanuló festmény restaurátor vagy? Ha 2-3 kérdésre a válaszod igen és szívesen eltöltenél 10 hónapot Budapesten, mint ESC önkéntes, akkor jelentkezz a Nemzet Portrétár felhívására!

Két fő magyarul beszélő, író 18-30 éves fiatal jelentkezését várjuk az Európai Unió területéről, valamint Szerbiából és Ukrajnából, akik szívesen közreműködnének a Portrétár tevékenységében, projektjeiben!

Az önkéntesség alatt az EU fizeti a fiatalok lakhatását, egyszeri oda-vissza utazását, egészségbiztosítását (bár ez az országtól függ, ahonnan jössz) és havonta annyi "zsebpénzt" kaptok, ami a megélhetéshez elegendő (kb. 120.000 HUF). Az önkéntesek heti 30 órát foglalkoznak a Nemzeti Portrétár feladataival.

Időpont: 2023. júliustól 11 hónap (a kezdési dátumot a jelentkezővel pontosítjuk, későbbi kezdés is lehetséges)

Projekt záró dátuma: 2024. május 31.

Helyszín: Nemzeti Portrétár, 1114 Budapest, Bartók Béla út. 21.

Fogadó szervezet: Nemzeti Portrétár Alapítvány

Honlap: www.npg.hu

Kapcsolattartó: Szatyor Egyesület, 2091 Etyek, Deák Ferenc u. 16. 

Honlap: www.szatyorgoeasabroad.com

E-mail: szatyorprojects@gmail.com

 

 

A NEMZETI PORTRÉTÁRRÓL

Célunk felkutatni és internetes adatbázisban bárki számára elérhetővé tenni mindazoknak a hölgyeknek és uraknak még fellelhető arcképét, akik életükkel, munkásságukkal részesei voltak a magyar történelemnek. Ennek érdekében a felkutatott történelmi arcképek tudományos beazonosítását, és az illető személlyel kapcsolatos oktatás, ismeretterjesztés elősegítését is célul tűzzük ki magunk elé. Nem csak történészek, illusztrátorok, művészettörténészek, családfakutatók és oktatók szakmai munkáját kívánjuk segíteni, küldetésünk, hogy tevékenységünket minél több érdeklődő számára elérhetővé tegyük.

A PROJEKTRŐL

Az önkéntesek a következő tevékenységekben fognak részt venni:

 • Katalógus készítése, szerkesztése, kutatómunka végzése: részvétel Barabás Miklós ouvre katalógusának szerkesztésében,
 • Adatbázis kezelés: a kutatómunka során az eredményeket egy adatbázisba vezetjük át és azzal dolgozunk, abból készülnek a katalógusok. Fontos, hogy szívesen dolgozzál adatbázisokkal.
 • Cikkek, újságcikkek, közösségi média posztok írása, fontos, hogy szívesen és jól írj!
 • Amennyiben jártas vagy a festmény restaurálásban, előzetes tanulmányokat folytattál a témában, akkor ezt a tudásodat is fogod tudni kamatoztatni.
 • Kutatás, családfakutatás: mivel a Portrétár tevékenységével a múltat kutatja, a múltban élt személyek életét, portréit térképezi fel, fontos, hogy érdeklődj a családkutatás iránt.
 • Az alapítvány WordPress oldalának a kezelése,
 • A Nemzeti Portrétár ügyeinek intézése, képviselete, a Portrétár nyitva tartásának biztosítása,
 • Kiadványszerkesztés: a kiállításokhoz kapcsolódó kiadványok, illetve promóciós anyagok szerkesztésében, grafikai munkában való részvétel,
 • Saját projekt: az alapítvány nyitott az önkéntesek egyéb, témához kapcsolódó ötleteinek megvalósításában való segítségre, mind a múzeumpedagógia, a restauráció és a kutatás területén.

 

ÖNKÉNTESEK PROFILJA

Két önkéntest keresünk különböző profillal:

1. Keresünk egy magyarul jól író és publikáláshoz kedvet érző fiatalt, aki esetleg bölcsész, történész, levéltáros, művészettörténész vagy újságíró tanulmányokat folytatott korábban és szívesen írna cikkeket, közösségi média posztokat a Portrétár számára. Remek lehetőség gyakorlat szerzésére.

2. Valamint nagyon örülnénk egy festmény restaurálásban jártas önkéntesnek is, mivel sok régi sérült festményünk van, amiken bevethetné a tudományát és ő maga pedig sok tapasztalattal és gyakorlattal gazdagodna.

 

Bármelyik csoportba is tartozol fontos, hogy

 • érdeklődj a Kárpát-Medence történelme iránt,
 • szívesen végezz kutatómunkát és készíts adatbázist,
 • szívesen használd a közösségi médiát,
 • legyél önálló,
 • rendelkezzél haladó MS Office és Google Drive ismerettel,
 • érdeklődj a kisebb grafikai munkák és a kiadványszerkesztés iránt,
 • de legfőképpen legyél nyitott, pozitív, akik jelenlétével új lendületet hoz az alapítvány életébe, hogy tevékenységünk még több érdeklődőhöz eljuthasson.

Ha a felsoroltak közül csak néhánnyal rendelkezel, de kedvet érzel a feladathoz, akkor is várjuk az önéletrajzodat! Menet közben is sok mindent meg lehet tanulni :)

 

GYAKORLATI TUDNIVALÓK

Az önkéntesek Budapesten, a 11. kerületben (a Móricz Zsigmond körtér közelében) fognak lakni. A lakhatás költségeit a program fedezi. Ezenkívül az önkéntesek étkezési hozzájárulást és az ESC útmutató szerint megállapított mennyiségű zsebpénzt kapnak havonta. Az egyszeri oda- és visszautazás költségtérítése az ESC program által megállapított összeghatárig történik, a lakóhelytől való távolság függvényében. Az önkéntesek a Budapesti közlekedéshez bérletet kapnak.

JELENTKEZÉS

A lenti linken. 

Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj nekünk!

Nézd meg a Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/NemzetiPortretar21/ 

További információ az ESC önkéntességről: https://europa.eu/youth/solidarity_hu